
Gatavošanas laiks: 25 minūtes
Nepieciešams:
- Ķirbis (vislabāk derēs mazie ķirbīši spilgti oranžā krāsā, jo tie ir saldi un aromātiski. Piemērots ir arī riekstu jeb sviesta ķirbis.
- 1 kartupelis
- 1 burkāns
- Sīpols
- Seleriju kāts
- 2 ķiploka daivas
Pagatavošana:
Ķirbi sagriež šķēlēs un cep cepeškrāsnī 20 min. Tas ķirbim piešķirs vairāk salduma. Pannā ielej 1–2 ēd.k. extra virgin olīveļļas un uz mazas uguns apcep sagrieztu burkānu, sīpolu, ķiploku un selerijas kātu. Sīpols un ķiploks nedrīkst kļūt brūns, to krāsai jābūt zeltainai. Katliņā liek lielos gabalos sagrieztu kartupeli, apcepto burkānu, cepeškrāsnī izcepto ķirbi, ieber tējkaroti ķimeņu un uzlej tik daudz ūdens, lai tas tik tikko apsedz dārzeņus. Vāra, kamēr kartupelis ir mīksts.
Tad visu sablendē biezzupā, kas būs tumīga. Servējot galdā, zupā var «iezīmēt» rakstus ar grauzdētu ķirbju eļļu (derēs arī riekstu, trifeļu eļļa vai olīveļļa). Ja vēlaties piešķirt zupai pikantumu, varat pierīvēt svaigu ingveru, čili pipariņu vai ķimeņu vietā likt kumīnu. Klāt labi derēs šķēle grauzdētas saldskābmaizes.
Ar šo ēdienu uzņemsiet vitamīnus, ogļhidrātus, šķiedrvielas, mononepiesātinātās vai polinepiesātinātās taukskābes (atkarībā no tā, kādu eļļu liksiet klāt). Zupai ir brīnišķīga oranža krāsa un burvīgs aromāts, ko varat papildināt ar dažādām garšvielu variācijām, dekorējot ar sīki sagrieztiem pētersīļiem, svaigu vai žāvētu timiānu, derēs arī sīki sagriezts ķiploks gripas profilaksei.