Anetes Dinnes recepte.
Latvijā esam aizmirsuši par pākšaugiem, kas kādreiz bija nozīmīga latviešu virtuves sastāvdaļa. Mūsdienās no tradicionālajiem pākšaugu ēdieniem laikam ir palikuši tikai Ziemassvētku pelēkie zirņi ar speķīti un sīpolu. Bet pākšaugi, piemēram, zirņi, lēcas un pupiņas, ir tik daudzveidīgi, ļoti veselīgi un šķiedrvielām bagāti produkti (šķiedrvielas uzlabo gremošanu, pazemina holesterīna līmeni, samazina saslimstību ar resnās zarnas vēzi un daudzām citām slimībām). Pākšaugi ir arī lieliski, lai aizstātu kādu gaļas ēdienu pāris reizes nedēļā.
Mans ieteikums ir nepirkt konservētus pākšaugus, jo tie satur paaugstinātu sāls daudzumu.

Sastāvdaļas
- 500 g izmērcētu pupu (vislabāk pupas ir izmērcēt vismaz 24 stundas, tad arī vārīt nevajadzēs ļoti ilgi)
- dažādi garšaugi, kas pieejami, piemēram salvija, lauru lapas
- 1 tējkarote sāls
- 3 daiviņas ķiploka
- ūdens
Pagatavošana
Saliek katlā pupas, garšaugus un ķiploku, aplej ar ūdeni un vāra uz vidējas uguns stundu vai – līdz pupas ir pilnīgi mīkstas. Sāli pieber, kad pupas jau ir gandrīz gatavas.