Novērojuma pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 90 000 ASV veselības aprūpes speciālistu un kas ilga 28 gadus, pat neliela olīveļļas daudzuma lietošana ikdienā bija saistīta ar samazinātu kopējo mirstību.
Salīdzinot vīriešus un sievietes, kuri reti vai nekad nelietoja olīveļļu, ar tiem, kuri patērēja vairāk nekā 0,5 ēdamkarotes olīveļļas dienā (vairāk nekā 7 g dienā), tika atklāts par 19% mazāks mirstības risks.
Salīdzinot tos, kuri patērēja vismazāk olīveļļu, ar tiem, kuri patērēja to visvairāk, tika novērota par 19% mazāka mirstība no sirds un asinsvadu slimībām, par 17% mazāks risks nomirt no vēža, par 29% mazāks risks nomirt no neirodeģeneratīvas slimības un par 18% mazāks risks nomirt no elpceļu slimībām.
Pētnieki lēš, ka aizstājot dienā apmēram 10 g margarīnu, sviestu, majonēzi vai piena taukus ar tādu pašu daudzumu olīveļļas, par 8% līdz 34% var samazināt nāves risku.
Interesanti, ka pētījuma laikā olīveļļas patēriņš palielinājās no aptuveni 1,6 gramiem dienā 1990. gadā līdz aptuveni 4 gramiem dienā 2010. gadā, savukārt margarīna patēriņš samazinājās no aptuveni 12 gramiem dienā 1990. gadā līdz aptuveni 4 gramiem dienā 2010. gadā.
Uzziniet vairāk publikācijā: https://www.acc.org/About-ACC/Press-Releases/2022/01/10/18/46/Higher-Olive-Oil-Intake-Associated-with-Lower-Risk-of-CVD-Mortality