Svaigu makaronu pagatavošana bieži vien šķiet biedējoša. Varbūt tāpēc, ka sākumā tas šķiet sarežģīti. Bet, tāpat kā pārējo ēdienu receptes šajā mājaslapā, arī šī ir neticami vienkārša!
Ja izmērīsiet sastāvdaļas precīzi, nekas nevar noiet greizi. Mājās gatavotu svaigu makaronu lazanja al ragū nedēļas nogales vakariņām!
Recepte 4 cilvēkiem vai ar pārpalikumu nākamai dienai

Sastāvdaļas:
- 500 g jauktas maltās gaļas, liellops + cūkgaļa (labāk izvēlēties bioloģisko vai no vietējā ražotāja)
- 50 g pancetta bekona (pēc izvēles)
- 250 g nomizotu tomātu
- 1 sasmalcināts sīpols
- 1 sarīvēts burkāns
- 1 sasmalcināts puravs (var aizstāt ar selerijas kātu)
- 3 sasmalcinātas ķiploka daiviņas
- Aromātiskie garšaugi pēc izvēles (piemēram, lauru lapas, rozmarīns, timiāns)
- 1 glāze sarkanvīna
Sastāvdaļas Bešamela mērcei:
- 100 g sviesta
- 100 g miltu
- Šķipsniņa rīvēta muskatrieksta
Sastāvdaļas pastas pagatavošanai:
- 4 olas
- 400 g miltu
Papildu sastāvdaļa: Daudz rīvēta cietā Parmas siera Parmigiano Reggiano
Ragū pagatavošana:
Paņemiet lielu katlu.
Gatavot vienmēr ir vieglāk, ja visas sastāvdaļas jau iepriekš ir sagatavotas lietošanai jebkurā brīdī.
Sasmalciniet visus dārzeņus, bekonu pancetta un sagatavojiet aromātiskos garšaugus.
Katliņā uzkarsējiet nedaudz olīveļļas, apbrūniniet pancetta uz vidēji lielas uguns.
Kad pancetta ir gatava, pievienojiet visus sasmalcinātos dārzeņus un aromātiskos garšaugus. Bieži maisot, vāriet 30 minūtes uz lēnas uguns, uzmanieties, lai nepiedeg. Ja sāk kļūt pārāk tumšs, pievienojiet nedaudz ūdens.
Kad dārzeņi gatavi, nedaudz palieliniet uguni, pievienojiet gaļu, tomātus un sarkanvīnu. Var pievienot pusglāzi ūdens, lai masa neizžūtu. Vāra uz lēnas uguns 2 h, līdz mērce kļūst krēmīga un gaļa iegūst bagātīgu garšu.
Kad ir gatavs, noņemiet no uguns, lai atdzesētu. Izņemiet garšaugus, ja tie ir lielās lapās vai gabalos.
Pastas pagatavošana:
Pastas receptes var būt ļoti dažādas. Kāds pagatavošanā izmanto vairāk, kāds mazāk olu. Daudzi izmanto tikai olu dzeltenumus. Ir pat tāda slavena pasta kā Pjemontē, kur uz 1 kg miltu izmanto 40 olu dzeltenumus. Tik piesātināti un spilgti!
Bet šai receptei viss ir vienkārši – uz 100 g miltu 1 ola. Lazanjai pietiks 400 g miltu, lai pagatavotu 8 kārtas, ko paredz tradicionālā lazanja.
Bļodā vai uz virsmas izveido miltu kalnu, tā vidū izveido iedobi, kurā iesit 4 olas un viegli sakuļ ar dakšiņu. Kad olas samaisītas, no malām sāk iejaukt miltus. Kad viss samaisīts, mīklu var mīcīt ar rokām.
Mīciet mīklu, līdz tā kļūst gluda, un tad atstājiet atpūsties vismaz uz 30 minūtēm.
Kad ir pagājušas 30 minūtes, ņem talkā pastas mašīnu vai izmanto mīklas rulli.
Ja pastu rullējat ar pastas mašīnu, tad sāciet ar biezāko iestatījumu, lai mīkla neplīst. Un tad vēlreiz izrullē ar plānāku.
Bešamela mērces pagatavošana
Jārīkojas ātri. Katliņā uz vidējas uguns izkausējiet sviestu. Kad sviests izkusis, pievienojiet miltus un bieži maisiet. Pārliecinieties, lai milti nepiedeg. Mērcei vajadzētu būt gaiši brūnā krāsā. Uzmanīgi lejiet klāt pienu un ļoti ātri maisiet, jo masa sākumā ļoti ātri sabiezē, līdz pievienosiet visu šķidrumu. Dažas minūtes maisot sildiet, līdz mērce kļūst krēmīga. Atdzesējiet.
Lazanjas pagatavošana
Paņemiet trauku, ko var izmantot cepeškrāsnī. Sākumā nedaudz ielejiet bešamela mērci, tad nedaudz ragū.
Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
Pārklājiet kārtu ar pastu, tad nebiezu kārtu ar ragū, bešamela mērci un pārkaisiet cieto sieru un uzlieciet vēl vienu pastas kārtu. Tā atkārtojiet 8 reizes. Pēdējais slānis ir ragū, mērce un daudz cietā siera.
Cepiet cepeškrāsnī 30 minūtes vai līdz virsma ir brūna. Jūsu perfektā lazanja ir gatava!