Produkti, kas mazina hronisku iekaisumu

Viens no labākajiem veidiem, kā mazināt hronisku iekaisumu, slēpjas nevis aptiekā, bet gan pieliekamajā vai ledusskapī.

Zinātne ir pierādījusi, ka hronisks, zemas pakāpes iekaisums var pārvērsties par klusu slepkavu, kas veicina sirds un asinsvadu slimības, vēzi, 2. tipa diabētu un citas slimības.

“Daudzi zinātniski pētījumi ir parādījuši, ka pārtikas produktu vai dzērienu sastāvdaļām var būt nozīmīga pretiekaisuma iedarbība,” atzīst Dr. Frenks Hu, uztura un epidemioloģijas profesors Hārvardas Sabiedrības veselības skolas Uztura katedrā. Izvēlieties pareizos pretiekaisuma pārtikas produktus, un jūs, varēsit samazināt slimības risku!


Centieties pēc iespējas izvairīties no šiem pārtikas produktiem, kas veicina iekaisuma veidošanos:

  • rafinēti ogļhidrāti, piemēram, baltmaize un konditorejas izstrādājumi
  • Frī kartupeļi un citi cepti ēdieni
  • soda un citi ar cukuru saldināti dzērieni
  • sarkanā gaļa (burgeri, steiki) un apstrādāta gaļa (cīsiņi, desa)
  • margarīns un speķis

Neveselīga pārtika arī veicina svara pieaugumu, kas pats par sevi ir iekaisuma riska faktors. Tomēr vairākos pētījumos pat pēc tam, kad pētnieki ņēma vērā aptaukošanos, saikne starp pārtiku un iekaisumu saglabājās, kas liecina, ka svara pieaugums nav vienīgais iemesls. “Dažiem pārtikas produktiem vai to sastāvdaļām var būt neatkarīga ietekme uz iekaisumu papildus palielinātam kaloriju daudzumam,” saka Dr. Hu.

“No otras puses, ir dzērieni un pārtikas produkti, kas samazina iekaisumu un līdz ar to arī hroniskas slimības,” saka Dr Hu. Viņš īpaši atzīmē augļus un dārzeņus, piemēram, mellenes, ābolus un lapu zaļumus, kuros ir daudz dabisko antioksidantu un polifenolu — augos sastopamo aizsargājošo savienojumu.

Pētījumi apliecina, ka arī rieksti veicina iekaisuma mazināšanos un līdz ar to mazina sirds un asinsvadu slimību un diabēta risku. Arī kafija, kas satur polifenolus un citus pretiekaisuma savienojumus, var aizsargāt pret iekaisumu.


Pretiekaisuma diētā ieteicam iekļaut šādus pārtikas produktus:

  • tomāti
  • olīveļļa
  • zaļie lapu dārzeņi, piemēram, spināti, lapu kāposti un lapu kāposti
  • rieksti, piemēram, mandeles un valrieksti
  • treknas zivis, piemēram, lasis, skumbrija, tuncis un sardīnes
  • augļi un ogas, piemēram, zemenes, mellenes, ķirši, smiltsērkšķi, apelsīni.


Vairāk: http://Health.harvard.edu

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s