Regulāra olīveļļas lietošana samazina infarkta un insulta risku par 30-38%

Kāpēc olīveļļa ir tik būtiska cilvēku diētā un labas veselības nodrošināšanā, raidījumā Kā labāk dzīvot skaidro kardioloģe profesore Iveta Mintāle un sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore.

Iveta Mintāle norāda, ka olīveļļa ir viens no visvecākajiem produktiem un tai ir tik daudz labu īpašību un tas ir arī zinātniski pierādīts.

“Olīveļļa ir viens no superproduktiem. Olīveļļa ir tā, kurai ir ļoti izteiktas antiaterosklerotiskas īpašības un, galvenais, pretiekaisuma īpašības. Ja skatāmies pēc sastāva, tad olīveļļa ir viens no produktiem, kurā ir milzu daudzums polifenolu, kas nozīmē antioksidantus,” norāda Iveta Mintāle. “Salīdzināšanai, ja paprikā vai citronā varam mērīt antioksidantus 18 līdz 20, tad olīveļļā tas būs tuvu tūkstotim. Labā olīveļļā. Neaizmirsīsim, ka svarīga ir kvalitāte.”

Liene Sondore min, ka pētījumi rāda, ka dienā vajadzētu patērēt divas līdz četras karotes olīveļļas, bet tas atkarīgs no tā, ko gatavo un kādu eļļu izmanto.

Iveta Mintāle norāda, lai gūtu tos rezultātus no olīveļļas lietošanas, ko apstiprina pētījumi, vajadzētu lietot četras un vairāk karotes olīveļļas dienā.

“Pētījumos ir pierādīts, ka 4,5 gadus lietojot Vidusjūras diētu ar olīveļļas daudzumu vairāk nekā četras ēdamkarotes dienā, var samazināt infarkta un insulta risku par 30 – 38 %, kas ir milzīgs skaitlis,” vērtē Iveta Mintāle.

Pētījums veikts pacientiem, kam nav diagnosticēta kāda sirds slimība, bet ir riska faktori – paaugstināts asinsspiediens, cukura diabēts, augsts holesterīna līmenis.

Četras karotes olīveļļas nav jālieto kā zāles.

“Gatavojam eļļā, liekam klāt pie ēdiena, pie salātiem. Var būt, ka cilvēks nopērk labu olīveļļu, apēd tās četras karotes kampaņveidīgi un viss beidzas. Tas ir dzīvesveids. Regulāri lieto un pārskati arī pārējos ēšanas paradumus. Ja joprojām mājās būs desas, cīsiņi, sardeles un vēl visādi brīnumi un ātrās ēdināšanas ēdieni un mājās negatavos, tad nevaram gaidīt rezultātu. Jāmaina dzīves veids,” atzīst Liene Sondore.

Arī pannā ir jāliek olīveļļa un neviena cita eļļa!

Vēl kāds ieteikums: neturēt eļļas pudeli pie pašas plīts, tas arī kaitē produkta īpašībām.

Visu raidījumu var noklausīties te: https://lr1.lsm.lv/lv/raksts/ka-labak-dziivot/kardiologe-regulara-olivellas-lietosana-samazina-infarkta-un-ins.a168451/

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s