Saskaņā ar žurnālā “Heart” publicētajiem sistemātiskā pārskata un metaanalīzes rezultātiem sievietēm, kuras rūpīgi ievēroja Vidusjūras diētu, bija ievērojami mazāks sirds un asinsvadu slimību un kopējās mirstības risks.
Lai gan Vidusjūras diēta, kas balstās augļu, dārzeņu, riekstu, graudaugu un neapstrādātas augstākā labuma olīveļļas, kā arī zivju un jūras produktu lietošanā, jau iepriekš apliecinājusi savu pozitīvo ietekmi uz sirds un asinsvadu slimību risku samazināšanu, līdz šim nebija veikt plaši sistemātiski pārskati par to, kā šis uzturs ietekmē tieši sieviešu sirds veselību.
Pētījumā tika iekļauti dati par vairāk nekā 700 000 sievietēm no plašām pētījumu datubāzēm laika posmā no 2003. līdz 2021.gadam. Pētnieku mērķis bija noskaidrot saistību starp augstāku vai zemāku sirds asinsvadu slimību risku sievietēm un to, cik viņas rūpīgi ievēro Vidusjūras diētas ēšanas paradumus.
Saskaņā ar pētījuma rezultātiem, sievietēm, kuras rūpīgāk ievēroja Vidusjūras diētu, bija par 24% mazāks sirds un asinsvadu slimību un par 23% mazāks mirstības risks.
Vairāk par pētījuma rezultātiem: https://www.healio.com/news/primary-care/20230321/women-who-adhere-to-mediterranean-diet-have-24-lower-cvd-risk?utm_source=selligent&utm_medium=email&utm_campaign=news&M_BT=8950170671974