Īstā maize

Gatavošanas laiks apmēram 24 stundas.

Īstā maize

Nepieciešams:

  • 420g rupja maluma milti
  • 250ml ūdens istabas temperatūrā
  • 7g sausā rauga
  • 10g sāls

Pagatavošana

Sajauc ar koka karoti viendabīgā masā 420 g miltu (es parasti ņemu rupja maluma bioloģiskos kviešu miltus), 250 ml ūdens istabas temperatūrā, sauso raugu un sāli. Trauku apklāj ar lina dvieli un atstāj istabas temperatūrā (vēlams virs 21°C) uz 12 līdz 18 stundām. Tas nozīmē – pirmssvētku vakarā mīkla jāiejauc, lai svētku rītā var likt galdā karstu maizes kukuli! Nākamā rītā darba virsmu nopūderē ar miltiem, izliek uzrūgušo mīklu un vieglām kustībām ar sapūderētām rokām 2 līdz 4 reizes pārloka malas uz vidu. Mīklu nevajag mīcīt, lai nesabojātu gaisa burbulīšus, kas izveidojušies rūgšanas procesā. Mīklu novieto uz iepūderēta cepampapīra, pārliek atkal ar lina dvieli uz 30 min. līdz 2 stundām.

Sakarsē cepeškrāsni līdz 250°C, cepeškrāsnī karsē arī čuguna katlu ar vāku, kas ir procesa galvenā sastāvdaļa!!!

Kad cepeškrāsns ir uzkarsusi, uzmanīgi izņem katlu, noņem vāku un ieliek mīklu ar visu cepampapīru – tas nekas, ja kāda maliņa ielocījusies, galvenais nepieskarties karstajam katlam! Uzliek atpakaļ vāku un liek cepeškrāsnī uz 30 min., samazinot temperatūru līdz 230°C. Pēc 30 min. uzmanīgi noņem vāku un turpina cept vēl 20 līdz 25 min., kamēr maizīte kļuvusi zeltaini brūna.
Izņem maizi no čuguna katla, noņem cepampapīru, noliek uz restītēm vai koka dēlīša atdzist, ja vien var nociesties, nenogriežot šķēli.

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s